ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Στις 01/09/10, τέθηκε σε λειτουργία η νέα μονάδα επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 1200 m³/ημέρα, εντός της ΔΕΗ ΑΗΣ Πτολεμαίδας. Το σύστημα παράγει 50 m³/hr (1200 m³/ημέρα) υπερκάθαρου νερού, βάσει των προδιαγραφών που ισχύουν στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (0.06 μS/cm, Na<3 ppb, SiO2 < 10 ppb) με εισερχόμενο νερό, το υφάλμυρο γεωτρήσεων του συγκεκριμένου ΑΗΣ.
Tο σύστημα είναι εγκατεστημένο σε 2 δωδεκάμετρα θερμομονωμένα Containers (με σύστημα εξαερισμού-κλιματισμού, θέρμανσης), πάνω σε επικαθήμενες τροχήλατες πλατφόρμες, καθώς πέραν από τον ΑΗΣ Πτολεμαίδας (όπου χρησιμοποιείται και ως μονάδα βάσης), έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί και στις υπόλοιπες μονάδες της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης-Φλώρινας (ΑΗΣ Καρδιάς, Αγ. Δημητρίου, Αμυνταίου, Μελίτης), ώστε να καλύψει έκτακτες ανάγκες, σε περίπτωση βλάβης των υπαρχόντων μονάδων αφαλάτωσης ρητινών. Στις περιπτώσεις αυτές, το εισερχόμενο νερό είναι το αποσκληρυμένο νερό των σταθμών. Καθένας από τους σταθμούς αυτούς διαθέτει ήδη υδραυλικές και ηλεκτρολογικές αναμονές, ώστε να υποδέχεται τη μονάδα, όποτε χρειάζεται.
Το συγκεκριμένο σύστημα επεξεργασίας νερού, αποτελεί καινοτόμα και πρωτοποριακή εφαρμογή της ΤΕΜΑΚ. Η μεγάλη παροχή και η απόλυτη ποιότητα νερού, αποδίδονται μέσα από σειρά καινοτόμων διατάξεων και μηχανημάτων που αποτελούν την επιτομή της τεχνολογίας νερού, (ορισμένα από αυτά εγκαθίστανται για πρώτη φορά στην Ελλάδα), καταργώντας τις μέχρι τώρα συμβατικές μεθόδους, υποδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο επεξεργασίας νερού στο μέλλον. Οι καινοτόμες αυτές διατάξεις συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- Σύστημα μεμβρανών υπερδιήθησης νερού (U.F). Το εισερχόμενο νερό εισέρχεται σε δεξαμενή προσυγκέντρωσης και στη συνέχεια σε 4 συστοιχίες μεμβρανών UF, συνολικής δυναμικότητας 75 m³/hr. Στη συνέχεια το φιλτραρισμένο νερό καταλήγει σε δεξαμενή φιλτραρισμένου νερού, απ’ όπου αντλείται προς τις μεμβράνες αφαλάτωσης. Όλος ο προαναφερόμενος εξοπλισμός, είναι τοποθετημένος στο Container της προκατεργασίας και καταργεί τη μέχρι τώρα μέθοδο απομάκρυνσης θολότητας με φίλτρα άμμου και σειρά φίλτρων φυσιγγιών. Η απόδοση του συστήματος είναι απόλυτη, καθώς επιτυγχάνεται παρακράτηση θολότητας κοντά στο 99%.
- Συστοιχία μεμβρανών αφαλάτωσης 2 περασμάτων, όπου η αγωγιμότητα του παραγόμενου νερού μειώνεται στα επίπεδα των 3 μS/cm.
- Συστοιχία μεμβρανών απαγωγής CO2. Καταργώντας τις μέχρι τώρα μεθόδους, (δοσιμέτρηση NaOH, ψυχρός απαεριωτής κλπ), η διαδικασία αφαίρεσης CO2, γίνεται μέσω ειδικών μεμβρανών, στις οποίες το ρεύμα αέρα παρέχεται είτε μέσω φυσητήρα, είτε μέσω αντλίας κενού, είτε μέσω πεπιεσμένου αέρα από τον ΑΗΣ. Το σύστημα διαθέτει και τις 3 μεθόδους, ώστε να προσαρμόζεται στις συνθήκες του εκάστοτε ΑΗΣ.
- Σύστημα Συνεχούς Ηλεκτροαπιονισμού (CEDI). Καταργώντας τη μέχρι τώρα μέθοδο απιονισμού με δοχείο ρητινών μικτής κλίνης, του παρελκόμενου εξοπλισμού και των χημικών αναγέννησης, η τελική επεξεργασία του νερού (purification), γίνεται μέσω του συστήματος CEDI. Το CEDI παρέχει συνεχές ρεύμα μεγάλης ισχύος μέσα σε στοιχεία (modules) τα οποία διαθέτουν ημιπερατές μεμβράνες και ρητίνες μικτής κλίνης. Το νερό εισέρχεται στα modules και εξέρχεται με την απόλυτη αγωγιμότητα των 0,055 μS/cm. Οι ρητίνες συγκρατούν τα εναπομείναντα ιόντα νερού και αναγεννούνται συνεχώς με την παρουσία των ιόντων Η+ και ΟΗ– που παράγονται λόγω της παρουσίας του συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά συνέπεια, δεν απαιτούνται ούτε χημικά ούτε παύση της μονάδας για τις χρονοβόρες αναγεννήσεις με NaOH και Η2SO4.
- Όργανα και Αυτοματισμός. Το σύστημα αυτοματισμού, ελέγχει πλήθος παραμέτρων και προσαρμόζει αναλόγως την λειτουργία της μονάδας. Με τον έλεγχο όλων των αντλιών του συστήματος μέσω Inverters, επιτυγχάνεται η προσαρμογή του συστήματος στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στον κάθε ΑΗΣ (αγωγιμότητα, θερμοκρασία, σκληρότητα κλπ). Η δικτύωση των οργάνων μέτρησης και συστημάτων ελέγχου, στηρίζεται στο πρωτόκολλο επικοινωνίας Profibus. Καταργείται μεγάλο μέρος από τις εσωτερικές καλωδιώσεις των containers, όπως επίσης και οι ‘δαιδαλώδεις’ συνδέσεις μέσα στον πίνακα του PLC. Το κεντρικό PLC παύει πλέον να αποτελεί τον τελικό αποδέκτη όλων των σημάτων και των καλωδίων. Έχουν τοποθετηθεί τοπικές νησίδες και docks ελέγχου, τα οποία ρευματοδοτούνται ανεξάρτητα με 24 VDC. Συνδέονται σε σειρά με ένα και μόνο καλώδιο (τύπου Profibus), το οποίο καταλήγει στην αντίστοιχη θύρα Profibus στο PLC. Κάθε σήμα, είτε αναλογικό είτε ψηφιακό από και προς το PLC, δεν διαθέτει ξεχωριστή καλωδίωση, αλλά του δίνεται μία μοναδιαία διεύθυνση πρωτοκόλλου. Μέσω του καλωδίου Profibus διαμοιράζονται τα διάφορα μηνύματα από και προς την κάθε διεύθυνση.
- Φορητότητα Μονάδας. Το σύνολο του ανωτέρω καινοτόμου εξοπλισμού έχει τοποθετηθεί σε Containers τα οποία εδράζονται σε τροχήλατες πλατφόρμες. Σε περίπτωση ανάγκης, το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί με 2 τράκτορες σε οποιονδήποτε σταθμό, και μέσα σε λίγες ώρες να συνδεθεί ηλεκτρικά και υδραυλικά (με αποσπώμενους εύκαμπτους αγωγούς) και να παράξει άμεσα την απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα νερού.
Η ΤΕΜΑΚ με 35 χρόνια δυναμικής παρουσίας, 70 άτομα μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 7.500 m² σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, παραμένει σταθερά η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, στο χώρο της επεξεργασίας νερού (ολοκληρωμένα συστήματα επεξεργασίας, χημικά, εξοπλισμός δικτύων ρευστών). Στις γραμμές παραγωγής της, κατασκευάζονται προϊόντα υψηλής ποιότητας, για ένα ευρύ φάσμα αναγκών της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, από την απλή οικιακή, έως την πλέον εξειδικευμένη, βιομηχανική χρήση.
Το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΤΕΜΑΚ είναι πάντα διαθέσιμο να επιλέξει ευέλικτες και αξιόπιστες λύσεις, καλύπτοντας την εκάστοτε ανάγκη, ή να σχεδιάσει εξ’ αρχής ένα νέο προϊόν, πλήρως εναρμονισμένο με συγκεκριμένες προδιαγραφές του πελάτη και τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.